В нощта на 2-ри срещу 3-и януари настъпва пикът на метеорния поток

...
В нощта на 2-ри срещу 3-и януари настъпва пикът на метеорния поток
Коментари Харесай

Тази нощ падат до 120 звезди на час! Намислете си желание!

В нощта на 2-ри против 3-и януари настъпва пикът на метеорния поток квадрантиди. Квадрантидите са дейни от 28-и декември до 12-и януари. Повечето известни метеорни потоци имат прочут „ родител “, откъдето носят името си. Дълго време учените не могли да открият тялото, от което идва този метеорен поток. Квадрантидите носят името си от към този момент несъщестуващото съзвездие „ Квадрант “, в този момент част от съзвездието „ Воловар “.

През 2003 година астрономите разкрили астероидно тяло, явяващо се насочна точка на съществуването на потока, което получило обозначението (196256) 2003 EH1. 

Орбитата на 2003 EH1. Източник: JPL/NASA 

Квадрантидите нормално са мощен метеорен поток, съпоставим с Персеидите и Джеминидите. Могат да се следят до 120 бързи, ярки метеора на час, забележими по цялото небе. Възрастта на метеорния поток е към 500 години, само че първите му наблюдения са извършени през 1825 година

Кулминацията на Квадрантидите е къса спрямо тази на други известни метеоритни потоци и по тази причина се прогнозира по-трудно.

Условията за наблюдения на небесния спектакъл ще са положителни, защото на доста места над страната небето ще е безоблачно, а през идващите няколко дни Луната ще залязва малко след среднощ. Препоръчително е да отиде на място, което е отдалечено от градските светлини, с цел да сте сигурни, че оптимално ще можете да се насладите на гледката.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР